Jak jsem se stal učitelem na střední odborné škole v období socialistického Československa (How I did become a teacher at secondary technical school during the socialist Czechoslovakia)

Sekce 8 – Demokracie a výchova

Autoři : Michal Šimáně, Lenka Kamanová

Abstrakt : Autoři se ve svém příspěvku budou soustředit na každodenní život středních odborných škol v socialistickém Československu. Konkrétně se zaměří na učitele, kteří na těchto školách v tomto období působili. Pozornost přitom budou věnovat zejména otázkám motivace pamětníků stát se vyučujícím na tomto typu škol. Zároveň představí i okolnosti, které doprovázely přípravu těchto učitelů na výkon jejich povolání. Příspěvek je dílčím výsledkem projektu Střední odborná škola v socialistickém Československu pohledem dějin každodennosti. Orálněhistorické rozhovory s učiteli (GA ČR, č. projektu 19 24776S).

Klíčová slova: Učitel, střední odborná škola, socialistické Československo, orální historie, dějiny každodennosti

Článek ke stažení [PDF] : Jak jsem se stal učitelem na střední odborné škole v období socialistického Československa (How I did become a teacher at secondary technical school during the socialist Czechoslovakia)

Keywords: Teacher, secondary technical school, socialist Czechoslovakia, oral history method, history of everyday life

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze