Vliv dekorativních animací ve výukových hrách pro děti mladšího školního věku na motivaci a učební výsledky (The effects of decorative animation in learning games for primary school children on motivation and learning outcomes)

Sekce 5 – Procesy a výsledky výchovy a vzdělávání

Autoři : Ondřej Javora, Tereza Hannemann, Kristina Volná, Filip Děchtěrenko,

Tereza Tetourová, Tereza Stárková, Cyril Brom

Abstrakt : Ve výukových počítačových hrách jsou často používány tzv. dekorativní animace. Primární funkcí těchto animací je motivovat studenty; animace postrádají funkci výkladovou (např. nereprezentují proces, který se má student naučit) (viz např. Höffler & Leutner, 2007). O tom, jaký je vliv těchto animací na proces učení u dětí mladšího školního věku, je známo velmi málo. Jsou dekorativní animace skutečně motivující? Jaký vliv mají na učební výsledky? Cílem práce je prozkoumat tyto dvě otázky. Motivací zde rozumíme motivaci učit se z dané hry a učební výsledky se vztahují k výukovému obsahu hry.

Klíčová slova: výukové hry, emoční design, dekorativní animace, první stupeň, učební výsledky, motivace

Článek ke stažení [PDF] : Vliv dekorativních animací ve výukových hrách pro děti mladšího školního věku na motivaci a učební výsledky (The effects of decorative animation in learning games for primary school children on motivation and learning outcomes)

Keywords: game-based learning, emotional design, decorative animation, children, learning outcomes, motivation

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze