Metoda Learning Stories jako efektivní nástroj k pozorování, dokumentaci a podpoře individuální vzdělávací cesty dítěte v předškolním věku

Autor: Uhlířová Jana, Loudová Stralczynská Barbora 

Abstrakt: Příspěvek představuje metodu Learning Stories, jako nástroj k zjišťování a hodnocení vzdělávacích procesů u dětí v předškolním věku. Pozornost je věnována teoretickým východiskům metody, jejímu uplatnění v předškolním vzdělávání v anglofonních zemích i adaptaci metody na německé vzdělávací prostředí. Článek dále hodnotí přínos této metody pro vzdělávání dítěte a zvažuje možnosti jejího uplatnění v ČR. 

Klíčová slova: Metoda Learning Stories, předškolní vzdělávání, dispozice k učení, vzdělávací procesy, hodnocení, Nový Zéland, Německo. 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Metoda Learning Stories jako efektivní nástroj k pozorování, dokumentaci a podpoře individuální vzdělávací cesty dítěte v předškolním věku

 

Abstact: This paper presents a Learning Stories method as a tool for the assessment and evaluation of learning processes among the preschool children. An attention is focused to the theoretical background of the method, it’s application in pre-primary education in English-speaking countries, as well as it’s adaptation to the German educational environment. This article also evaluates the benefits of the method for a child’s education in general and considers the possibility of it’s application in the Czech Republic. 

Key words: Learning Stories Method, Preprimary Education, Learning Dispositions, Learning Processes, Assessment, New Zealand, Germany. 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze