Rozvoj osobnosti dítěte mladšího školního věku s ADHD pomocí psychomotorických aktivit

Autor: Louková Tereza, Blahutková Marie, Hrach Karel 

Abstrakt: Naše studie se zabývá vlivem intervenčního programu, který zahrnuje vybrané psychomotorické aktivity, na pozornost dětí mladšího školního věku. Jedná se o kvantitativně- kvalitativní případovou studii. Cílem práce je začlenit prvky psychomotoriky do běžné výuky tělesné výchovy a ověřit vliv intervenčního programu na pozornost dětí mladšího školního věku se syndromem ADHD. Jako metody sběru dat jsme použili Test pozornosti d2, Číselný čtverec a rozhovor. Pracovali jsme se skupinou 41 dětí ve věku 9 až 10 let, z čehož 4 z nich trpěli syndromem ADHD. Testovali jsme změnu v koncentraci a rozsahu pozornosti před a po aplikaci intervenčního programu. Zjišťovali jsme pomocí pozorování, rozhovorů s dětmi, jak se změnila pozornost, vztah k pohybové aktivitě a jiné projevy v oblasti psychiky u dětí s ADHD. Došli jsme k závěru, že psychomotorika má pozitivní vliv na pozornost dětí mladšího školního věku se syndromem ADHD, u nichž se změna projevuje i v jiných oblastech psychiky a chování. 

Klíčová slova: psychomotorika, prožitek, osobnost, porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Rozvoj osobnosti dítěte mladšího školního věku s ADHD pomocí psychomotorických aktivit 

 

Abstract: Our study deals by the influence of the intervention program, which includes special psychomotor activities, on the attention of younger school-aged children with ADHD. Our contribution introduces quantitative-qualitative case study. The aim of the work is to implement psychomotricity into physical education and validate impact of the intervention program on attention of younger school-aged children with ADHD. We used the methods of data collection Test of Attention d2, Test of Attention “Numerical Square”, interviews and observation. We worked with the group of 41 children in the age of 9 to 10. Four of them suffered from ADHD. We tested the change in concentration of the attention, change in relationship to physical education before and after application of the intervention program. We found out that concentration of attention were significantly improved at each child and psychomotor activities had also other positive influence in different areas of psyche and behavior for children. 

Key words: psychomotricity, experience, personality, attention disorder (ADHD). 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze