Formativní hodnocení z pohledu žáků druhého stupně ZŠ

Autor: Laufková Veronika 

Abstrakt: Příspěvek se zaměří na problematiku formativního hodnocení z pohledu žáků 2. stupně ZŠ (ISCED 2) ve vzdělávacím předmětu ČJL. Jedná se o vícečetnou případovou studii, jejímž cílem bylo získat jednak přehled o formách a technikách formativního hodnocení, které učitelé a žáci na vybran.ch školách využívají, jednak popsat a interpretovat názory žáků vázané na techniky formativního hodnocení. Nejvíce žákům pomáhá ústní zpětná vazba a vrstevnické učení, z pohledu žáků se neosvědčilo využívání žákovsk.ch diářů a portfolií. 

Klíčová slova: formativní hodnocení, zpětná vazba, sebehodnocení, vrstevnické učení, portfolio, vícečetná případová studie 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Formativní hodnocení z pohledu žáků druhého stupně ZŠ

Abstract: The paper describes the way how certain forms and techniques of formative assessment are integrated in a specific school student assessment system of Czech language and Literature in secondary school (ISCED 2). The text represents a multi-case study based on qualitative research on purposefully selected school. It describes the way how certain forms and techniques of formative assessment are integrated in a specific school student assessment system and interprets students´ feelings related to the formative assessment. 

Key words: formative assessment, feedback, self-assessment, co-operative learning, portfolio, multi-case study 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze