Kultura pro všechny? Neslyšící žáci v českých kulturních institucích

Autor: Koutská Mariana 

Abstrakt: Neslyšící žáci ZŠ patří do skupiny dětí se specifickými vzdělávacími potřebami, ale mimo to jsou i příslušníky jazykové a kulturní menšiny. Mohou si vybrat jazyk vzdělávání, nicméně informace o jejich kultuře, historii a samotném jazyce závisí zcela na benevolenci vyučujícího. Vzhledem k evropské vzdělávací politice, která kulturu a kulturní diverzitu považuje za jeden ze svých pilířů, se nabízí otázka, jak je kulturní bohatství zprostředkováno neslyšícím žákům a zda je pamatováno také na vlastní kulturu Neslyšících. Příspěvek představuje dílčí výsledky výzkumu zaměřeného na přístupnost kulturních institucí pro neslyšící žáky, který proběhl ve 116 českých muzeích, galeriích, divadlech a knihovnách. 

Klíčová slova: Kulturní instituce, neslyšící žáci ZŠ, znakový jazyk, kulturní práva, přístupnost, kulturní politika. 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Kultura pro všechny? Neslyšící žáci v českých kulturních institucích

 Abstract: Deaf primary school pupils belong to the group of children with special educational needs but they are also members of linguistic and cultural minority. Deaf children can officially choose the language of education, however the access to information about their culture, history and their very own language depends on the benevolence of their teacher. With regard to the European education policy, according to which culture and cultural diversity are one of its cornerstones, a question rises: How is cultural wealth transferred to deaf pupils? And have they access to Deaf culture as well? This paper presents some of the outcomes of research focused on the accessibility of cultural institutions for deaf pupils, which took place in 116 museums, galleries, theatres and libraries in the Czech republic. 

Key words: Cultural institutions, deaf primary school pupils, sign language, cultural rights, accessibility, and cultural policy. 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze