VÝZKUM PROBLEMATIKY MULTIKULTURNÍ VÝCHOVY NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Autor: Martina Gúberová 

Abstrakt: Multikulturní výchova je stále aktuálním a diskutovaným tématem nejen ve světě, ale také v České republice. V letech 2002 a 2009 byly na 1. stupních základních škol (v 5., resp 3. ročnících) provedeny dvě výzkumné sondy, které se metodou dotazníku, resp. rozhovoru a dotazníku snaţily zjistit, jaké jsou názory ţáků na lidi jiné barvy pleti, co konkrétně je můţe vést k odmítání kontaktu s nimi a jaké konkrétní odlišnosti ţáci vnímají. Srovnání výsledků obou sond naznačuje, zda se názory dětí v důsledku lepší informovanosti učitelů o problematice multikulturní výchovy mění ţádoucím směrem. 

Klíčová slova: multikulturní výchova, dotazník, rozhovor, 3. ročník základní školy, 5. ročník základní školy, názor 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: VÝZKUM PROBLEMATIKY MULTIKULTURNÍ VÝCHOVY NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

 

Abstract: Multicultural education has still been very actual and discussed topic both all over the world and in the Czech Republic. In 2002 and 2009, two research probes were made in the 5th, or more precisely 3rd grades of primary school. By a questionnaire, or better to say an interview and the questionnaire, they tried to find out the pupils´ opinions of the people of different colour, what can lead them to rejecting to contact them and what concrete differences the querieds apperceive. A comparison of the results of both probes can indicate, if the children´s opinions are changing depending upon better teacher´s education in the area of multicultural education. 

Key words: multicultural education, questionnaire, interview, 3rd grade od primary school, 5th grade of primary school, opinion 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze