Další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníku (DVPP) – cesta ke zkvalitnění ekogramotnosti populace (jedna z priorit v dekádě vzdělávání k udržitelnému rozvoji)

7. SEKCE Výzkum celoživotního vzdělávání a učení

Autor: Jitka MÁLKOVÁ

Abstrakt: Ekologická gramotnost populace je v současnosti jednou z priorit vzdělávací soustavy v ČR. Požadavky na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu jsou zahrnuty v obecné rovině ve vetšine pedagogických dokumentu a ovlivňují přípravu Rámcově vzdelávacích programů na všech typech škol. Ačkoliv v r. 2005 začala dekáda vzdělávání a výchovy k udržitelnému rozvoji (UR), ve výchovně vzdělávacím procesu převládá předávání rozptýlených poznatku v jednotlivých předmětech, navíc jsou témata často odpřednášena neosobně a formálně, chybí vetšinou syntetizující pohled s aktivním zapojením žáků a studentů.

Klíčová slova: další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníku, kurzy a semináře, posílení ekogramotnosti populace, aktivizující formy ve výuce

Článek ke stažení [PDF]: Další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků (DVPP) – cesta ke zkvalitnění ekogramotnosti populace (jedna z priorit v dekádě vzdělávání k udržitelnému rozvoji)

Title: Further teachers and other pedagogical staff’s training – how to improve the ecoliteracy quality of population (one of the priorities in the education to sustainable development)

Abstract: Ecological literacy of population is contemporary one of the priorities in the education system of the Czech Republic. Demands on environmental education are included on general level in most of pedagogical documents and they influence the preparing for Framework Education Programme for all kinds of schools. In spite of starting the decade of the education to the sustainable development in 2005, there are still a lot ofproblems e.g. topics are lectured in formal and impersonal way, active participation of students is missing, topics are lectured with mistakes.

Key words: further teachers and other pedagogical employees’ training, courses and seminars, ecoliteracy recruital of population, the impact of activity-aided teaching

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze