PŘÍRODNÍ VĚDY VE ŠKOLE – ANALÝZA ZÁJMU PATNÁCTILETÝCH ŽÁKŮ ZŠ A GYMNÁZIÍ V ČESKÉ REPUBLICE

2. SEKCE: Výzkum žáka a studenta – Skupina B

Autoři: 

MARTIN BÍLEK

OLGA ŘÁDKOVÁ

Abstrakt: Cílem našich analýz, prováděných v rámci širokého mezinárodního výzkumupostojů patnáctiletých žáků ZŠ a gymnázií k přírodním vědám a jejich výuce –ROSE (Relevance of Science Education), bylo zjistit jejich preferencek obsahu přírodovědné výuky, k přírodním vědám a technologii, k výzvámživotního prostředí apod. Z výsledků plynou zajímavé, někdy i do jisté míryrozporuplné závěry. V jiném příspěvku jsme již ukázali významné rozdílyv názorech a postojích dívek a chlapců. Zde se zaměřujeme na rozdíly mezižáky ZŠ a gymnázií, které se jeví jako minimální. Získané výsledky by mělyvést k vážnému zamyšlení nad inovací přírodovědného kurikula pro primárnía nižší sekundární všeobecné vzdělávání.

Klíčová slova: Relevance přírodovědného vzdělávání, analýza názorů žáků, obsahpřírodovědné výuky na ZŠ a gymnáziu.

Článek ke stažení [PDF]: PŘÍRODNÍ VĚDY VE ŠKOLE – PŘÍRODNÍ VĚDY VE ŠKOLE – ANALÝZA ZÁJMU PATNÁCTILETÝCH ŽÁKŮ ZŠA GYMNÁZIÍ V ČESKÉ REPUBLICE

Abstract: The article describes an international comparative research project ROSE(Relevance of Science Education) meant to shed light on factors ofimportance to the learning of science and technology (S&T) – as perceived bylearners. The project ROSE is declared as an alternative to fame comparativeprojects PISA and TIMSS. His basic orientation is no knowledge of studentsbut their opinions, attitudes and experiences on science and technology. Wefocus in the paper to starting points of the project in the Czech republic, toselection of sample and first elaboration and interpretation of empirically data,especially differences between 15th years learners of basic school andgrammar schools.

Keywords: Relevance of Science Education, analysis of learners opinions, sciencecurriculum at basic schools and grammar schools.

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze