Sociální rehabilitace a kvalifikace sociálních pracovníků (Kvalifikační specializační kurz sociální práce pro profese pomáhající zrakově postiženým občanům)

Autor: PaedDr. Miroslava Štréblová, CSc.

Anotace: Vývoj sociální péče a legislativa. Zvyšování sociálního statusu a růstu sociální prestiže zrakově postižených občanů. Příprava kvalifikovaných pracovníků v oblasti sociální rehabilitace. Nové formy celoživotního vzdělávání pracovníků sociálních služeb: spolupráce vysoké školy – UJEP a sdružení zdravotně postižených – SONS při přípravě a realizaci kvalifikačního kurzu. Sociální pomoc jako základ a předpoklad komplexní integrace, jejíž součástí je i pracovní rehabilitace. Zvyšování kvalit života postižených v dalších možnostech péče, pomoci, servisu a služeb, které poskytují tyflocentra a střediska integračních aktivit v ČR.

Klíčová slova: vývoj sociální péče, legislativa, dobročinná péče, sociální služby, sociální status, zrakově postižení, UJEP, SONS, celoživotní vzdělávání, sociální rehabilitace, kvalifikace 

Článek ke stažení [PDF]: Sociální rehabilitace a kvalifikace sociálních pracovníků (Kvalifikační specializační kurz sociální práce pro profese pomáhající zrakově postiženým občanům)

Diskuze