Předmět občanská výchova, občanská nauka a základy společenských věd: pohled vyučujících

Autoři:

Miroslav Dopita

Jitka Skopalová

Abstrakt: Cílem příspěvku je seznámit čtenáře s výsledky výzkumu, který byl realizován mezi vyučujícími občanské výchovy, občanské nauky a základů společenských věd. Vyučující se necítí příliš jisti svými znalostmi v disciplínách jako je právo, ekonomie, politologie a filozofie a zvláště pak v dovednostech, jak podstatné z těchto disciplín předat studentům. Názory vyučujících na současnou společnost jsou zpravidla pozitivní nebo tolerantní (ke změnám v České společnosti, ke vstupu ČR do EU, k náboženským aktivitám a etnickým menšinám v ČR, …). Závěry jsou do jisté míry zkresleny velikostí výzkumného souboru (52 vyučujících), ale přesto se v nich objevují problémy, které souvisejí s výukou občanské výchovy, občanské nauky a základů společenských věd a je k nim třeba v rámci přípravy budoucích učitelů a v rámci jejich dalšího vzdělávání zaujmout postoj.

Klíčová slova: výzkum názorů učitelů, učitelská připravenost, další vzdělávání, hodnocení vývoje, výchova k občanství

Článek ke stažení [PDF]: Předmět občanská výchova, občanská nauka a základy společenských věd: pohled vyučujících

Title: Subjects of Civics and Social Sciences: Teachers’ View

Summary: Czech teachers find the greatest “knowledge” deficiencies in disciplines such as economics, politics and philosophy – in the knowledge of the content as well as in their didactic skills. There has been an increase in the number of teachers using computers for preparing their lessons or during the lessons. The teachers’ opinions of the today’s social issues were usually positive or tolerant (changes in the Czech society, the Czech Republic’s entry into the European Union, churches’ activities, ethnical minorities in the Czech Republic, etc.). The outcomes of the research on a relatively small but significant sample of 52 teachers allow identifying problems that teachers face in the teaching process.

Key words: research of teachers’ opinions, teachers’ readiness, life-long learning, evaluating, education to citizenship

Download the article in English [PDF]: not available

Diskuze