Monitoring proměn pedagogických procesů a podmínek společného vzdělávání na základních školách v České republice (Monitoring of Changes in Pedagogical Processes and Conditions of Inclusive Education in Czech Primary Schools)

Sekce 5 – Procesy a výsledky výchovy a vzdělávání

Autor : Jakub Pivarč

Abstrakt : Cílem příspěvku je představit původní výsledky kvantitativního výzkumu, jehož účelem bylo zmapovat, jak učitelé běžných základních škol vnímají a hodnotí změny spojené s tzv. „inkluzivní“ novelou školského zákona z roku 2016, jaké postoje zaujímají k současnému pojetí společného vzdělávání a jak hodnotí spolupráci a podporu ze strany vedení školy či poradenských pracovišť. V českém výzkumném kontextu nebylo realizováno mnoho podobně koncipovaných výzkumů, proto mohou výsledky této studie přispět k novému poznání v oblasti inkluzivního vzdělávání.

Klíčová slova: Inkluzivní vzdělávání, učitelé základních škol, postoje, kvantitativní výzkum

Článek ke stažení [PDF] : Monitoring proměn pedagogických procesů a podmínek společného vzdělávání na základních školách v České republice (Monitoring of Changes in Pedagogical Processes and Conditions of Inclusive Education in Czech Primary Schools)

Keywords: Inclusive education, teachers of primary schools, attitudes, quantitative research

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze