Učitel a jeho současná profesní dilemata 

Autor: Petr URBÁNEK 

Sekce 3: Učitelé a jiní pedagogičtí pracovníci 

Abstrakt: Dynamika společensk.ch proměn implikuje změny v oblasti vzdělávání i v možnostech práce školy. Tyto intervence v.znamně zasahují i natolik stabilní fenomény edukace jako je funkce školy, její kultura a vzdělávací koncept. Příspěvek se zab.vá identifikací prvků vnějších zásahů, které mají potenciál měnit povahu práce školy a učitele. V.zkum, založen na rozhovorech, zjišťuje expertní názory personálu školy na proměnu funkce a kultury současné základní školy s důsledkem zásahů do profesionality učitele, kterou reprezentuje vnímaná profesní autonomie učitele. 

Klíčová slova: paradigma změny, základní škola, profesionalita učitele, profesní dilema, profesní autonomie, profesní etika, hloubkový rozhovor. 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Učitel a jeho současná profesní dilemata 

 

Title: The teacher and his current professional dilemmas 

Abstract: The dynamics of social changes determines the intervention in education and also in job opportunities in the schools. The paper deals with the identification of elements of external influence which have the potential to change the nature of work and school teachers. The research, based on interviews, expert opinions detects the school staff to change the function of culture and contemporary elementary school and to change teacher professionalism. 

Keywords: the paradigm of changes, basic school, teacher professionalism, professional dilemma, in-depth interview 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze