Přechod mezi preprimárním a primárním vzděláváním – koncepce projektu1

Autor: Svobodová Zuzana, Simonová Jaroslav 

Abstrakt: Vzdělání je jedním z důležitých předpokladů plnohodnotného uplatnění ve všech oblastech života. Jestliže má vzdělání tak zásadní vliv na kvalitu života jedinců i společnosti, pak je žádoucí, aby byl k němu zajištěn spravedlivý přístup. Za jeden ze zdrojů nerovného přístupu ke vzdělání je považována svobodná volba školy. 

Příspěvek představí koncepci výzkumného projektu podpořeného Grantovou agenturou UK, který je zaměřen na oblast přechodu z preprimárního do primárního vzdělávacího stupně s ohledem na socioekonomický status rodiny. Cílem projektu je přispět k poznání mechanizmů rozhodování o zahájení povinného vzdělávání a prozkoumat způsob nahlížení této sociální reality vybranými relevantními aktéry. Projekt bude zaměřen na proces rozhodování rodičů o zahájení povinné školní docházky či o jejím odložení, při rozhodnutí o zahájení povinné školní docházky pak na proces volby první školy s ohledem na výběr kritérií a jejich vývoj v průběhu procesu. 

V rámci výzkumu se zaměříme na získávání dat v terénu prostřednictvím semistrukturovaných hloubkových rozhovorů doplněných o metodu ohniskových skupin. Výběr respondentů budeme strukturovat podle socioekonomického statusu, regionu a podle velikosti místa bydliště. Na závěr bude představen směr, kterým se bude výzkumné šetření nadále ubírat a prezentovány výsledky realizovaných pilotních rozhovorů. 

Klíčová slova: volba vzdělávací dráhy, přechod mezi vzdělávacími stupni, volba školy, odklad povinné školní docházky 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Přechod mezi preprimárním a primárním vzděláváním – koncepce projektu

 

Abstract: The education is one of the most important prerequisites for achieving the full potential in all spheres of life. The education principally influences the life quality of individuals as well as the society and therefore, it is desirable to ensure the fair access to it. The free choice of the educational career is considered to be one of the sources of inequity in the access to education. 

The paper presents the research project concept supported from Charles University Grant Agency that is focused on the field of transition from pre-primary to primary education with regard to the family socioeconomic status. The aim of the project consists in the recognition of the decision making mechanism concerning the beginning of the compulsory education and in the exploration of the way of perception of this social reality from chosen relevant participants. The project will be aimed to the parental decision making process as to the beginning or postponing of the compulsory education and in the case of compulsory education beginning to the process of the first school choice with regard to the choice of criteria and their evolution during the process. 

Within the research we will focus to the acquirement of data in the terrain via semi-structured interviews and by the focus group method. The selection of the respondents will be structured 

by their socioeconomic status, region and size of their places of residence. In conclusion we will present the subsequent research direction and the results of the realized pilot interviews. 

Keywords: educational track choice, transition between education grades, primary school choice, postponement the beginning of school attendance 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze