Výzkum tacitních znalostí jako východisko zefektivnění pedagogické praxe studentů učitelství

Autor: Švec Vlastimil, Krátká Jana, Kubiatko Milan, Pravdová Blanka 

Abstrakt: Pojem tacitní znalosti se dostává do české pedagogiky pomalu. Přitom tacitní znalosti jsou významným předpokladem toho, jak učitel jedná v rozmanitých pedagogických situacích. V připravovaném výzkumu, podpořeným grantovým projekt GA ČR (13-200496), vycházíme z předpokladu, že tacitní znalosti: a) zahrnují dvě základní složky: kognitivní (mentální obraz praktické činnosti) a nonkognitivní (vnitřní motivace studenta k této činnosti), b) odvíjejí se ze studentovy subjektivní teorie výuky, c) utvářejí se zejména v neočekávaných pedagogických situacích, s nimiž se student na praxi setkává, d) facilitují studentské sebereflexe a sdílení zkušeností studentů se zkušeným učitelem (mentorem). Z těchto předpokladů vychází design našeho kvalitativního výzkumu. 

Klíčová slova: tacitní znalosti, subjektivní teorie výuky, kvalitativní výzkum, sebereflexe 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Výzkum tacitních znalostí jako východisko zefektivnění pedagogické praxe studentů učitelství

 

Abstract: The concept of tacit knowledge gets into Czech education slowly. However, tacit knowledge is an important prerequisite for teacher’s acting in a variety of situations. The forthcoming research project, supported by the grant project GA CR (13-200496), is based on the assumption that tacit knowledge: a) includes two basic components: cognitive (mental image of practical activities) and non-cognitive (internal motivation of students for this activity), b) is derived from the student’s subjective theory of teaching, c) form in a unexpected teaching situations in the practice, d) facilitated the students’ self-reflection and sharing experiences of students with an experienced teacher (mentor). Our qualitative research design is based on these assumptions. 

Key words: tacit knowledge, subjective theory of teaching, qualitative research, self-reflection  

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze