Vývojové trendy v pojetí role učitele při integrování ICT do výuky anglického jazyka

Autor: Irena Reimannová

Sekce 11: Výzkumy zaměřené na ICT ve vzdělávání v informačním věku

Abstrakt: Cílem tohoto příspěvku je vymezit roli učitele při integrování prostředků informačních a komunikačních technologií (ICT) do oborové didaktiky předmětu, který vyučují, tj. v našem případě do výuky anglického jazyka (VAJ). Příspěvek mapuje historický vývoj pojetí role učitele v tzv. Computer Assisted Language Learning (CALL), tedy počítačem podporovanému učení se cizímu jazyku, a jeho současné pojetí v této výuce na základní škole, a to jak v České republice, tak v zahraničí.

Klíčová slova: CA(L)L, behaviouristická/strukturální fáze, komunikační fáze, integrativní fáze, současný stav, technologicko-didaktické znalosti obsahu

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Vývojové trendy v pojetí role učitele při integrování ICT do výuky anglického jazyka

 

Title: Trends in the development of the approaches to the role of the teacher integrating ICT into ELT

Abstract: The aim of the paper is to define the role of a teacher integrating information and communication technologies (ICT) into the theory of instruction of the subject they teach, i.e. in our case into English Language Teaching. The paper maps the development of the teacher’s role in the area of so called Computer Assisted Language Learning (CALL), and its present concept in such learning/teaching processes in primary schools in the Czech Republic and abroad.

Keywords: CA(L)L, behaviouristic/structural phase, communicative phase, integrative phase, contemporary situation

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze