Spravedlnost vs. přátelství ve vývoji od heteronomního egocentrismu k autonomní decentraci

Autor: Miroslav Klusák

Sekce 7: Dítě v procesu výchovy a vzdělávání

Abstrakt: Text podává stručnou zprávu ze zkoumání dílčí otázky v rámci projektu GA ČR Morální vývoj předškoláků a školáků – paradigmatické výzvy dle J. Piageta a jeho pokračovatelů. Předmětem zkoumání v projektu je to, jak daná tradice konstruuje empirická zjištění o “normálním” vývoji dětí a jejich teoretický výklad v případě morálního vývoje. V piagetovské tradici je roli autority (druzí v asymetrickém postavení) přisuzována nejdříve zásluha za vývoj od anomie dítěte vzdoru kolem třetího roku k morálce poslušnosti – povahy heteronomní a egocentrické.

Klíčová slova: morální usuzování; dítě; školní věk

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Spravedlnost vs. přátelství ve vývoji od heteronomního egocentrismu k autonomní decentraci

 

Title: Justice versus friendship in the development from heteronomous egocentrism to autonomous decentration

Abstract: The text is presenting a brief report of an inquiry into a particular question in the framework of the GA CR project: Moral development of preschoolers and schoolers – paradigmatic challenges according to J. Piaget and his followers. The project’s research subject is how does the given tradition construct empirical findings on „normal“ child development and their theoretical interpretation in the case of moral development. The piagetian tradition ascribes the credit for the development from anomy to morals of obedience (heteronomous and egocentric) to the role of authority (others in asymmetrical position).

Keywords: moral judgment; child; school-age

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze