METODOLOGICKÉ PROBLÉMY DOKTORSKÝCH PROJEKTŮ VÝZKUMU V PEDAGOGICE

Autor: Kateřina Vlčková

Sekce: Doktorský seminář

Abstrakt: Projekt výzkumu je v kvantitativním či smíšeném designu výzkumu klíčovým prvkem zdárné realizace výzkumu. Sestavení projektu činí studentům hlásícím se do doktorského studia na pedagogických fakultách či studentům na jeho začátku konceptuální a metodologické problémy. Nad typickými problémy se zamýšlíme a nastiňujeme možné směry jejich řešení. Vycházíme z analýzy reálných projektů doktorských výzkumů v pedagogice a oborových didaktikách. Příspěvek může být inspirativní pro kohokoli, kdo začíná s výzkumnou činností a zhotovuje plán realizace výzkumu a pro odborníky pracujícími se začínajícími výzkumníky.

Klíčová slova: Projekt výzkumu; pedagogický výzkum; metodologie; design výzkumu; metodologické problémy; doktorské studium

Článek ke stažení v češtině [PDF]: METODOLOGICKÉ PROBLÉMY DOKTORSKÝCH PROJEKTŮ VÝZKUMU V PEDAGOGICE

  

Title: METHODOLOGICAL PROBLEMS OF DOCTORAL RESEARCH PROJECTS IN EDUCATION AND THEIR SOLUTIONS

Abstract: Research project is in the quantitative research or in the mixed methods design a key component of a successful research realization. Nevertheless, preparation of the research project presents a conceptual and methodological problem for novice students of doctoral programme in Education. The paper focuses on the typical methodological problems and suggests their possible solutions.

Key words: Research project; educational research; research design; methodological problems; doctoral study

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze