INOVATIVNÍ POUŽITÍ ICT VE VÝUCE NĚMECKÉHO JAZYKA – DVA VÝZKUMNÉ PŘÍKLADY

Autor: Jitka Bláhová 

Sekce 1: Učitel, jeho profesní příprava a rozvoj 

Abstrakt: ICT jsou v odborné literatuře často spojovány s inovativními pedagogickými postupy v duchu konstruktivistické teorie učení. Příspěvek se zabývá popisem a komparací výuky s podporou ICT dvou vyučujících, která vykazuje rysy inovace. Data byla získána během kvalitativního výzkumu (metodami hloubkového rozhovoru a pozorování výuky) mezi učiteli německého jazyka na českých gymnáziích. V příspěvku je kladen důraz na vytyčení rozdílů ve stylu práce obou učitelek a jejich zdůvodnění na základě osobních zvláštností učitelů a jejich postoji vůči ICT. 

Klíčová slova: ICT, výuka s podporou ICT, inovativní pedagogické postupy, konstruktivistická teorie učení, kvalitativní výzkum, postoje vůči ICT, styl výuky 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: INOVATIVNÍ POUŽITÍ ICT VE VÝUCE NĚMECKÉHO JAZYKA – DVA VÝZKUMNÉ PŘÍKLADY

 

 

Title: ICT IN THE WORK OF A TEACHER AND HIS TEACHING PHILOSOPHY 

Abstract: In the literature, ICT are often viewed as a “lever” of innovative constructivist pedagogical approaches. The paper describes and compares the projects of two teachers that carry the features of innovative teaching. The data have been got through a qualitative pedagogical research (methods of in-death interview and observation) among teachers of German language at Czech grammar schools. The differences in teaching style of the two teachers are shown and explained on the basis of their personal special characteristics and their attitudes to ICT. 

Key words: ICT, computer assisted language learning, innovative pedagogical 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze