Porovnání třídního klimatu v sedmých třídách základních škol v ČR a německých celodenních školách

5. SEKCE Výzkum dítěte, žáka a studenta

Autor: Jana Pavlíková

Abstrakt: Německé celodenní školy (tzv. Ganztagsschulen) jsou specifickým edukačním prostředím. Charakteristické znaky celodenní školy, které v textu uvádím,jsou inspirací i v našich podmínkách. Vyniká jejich péče o volný čas žáků, využívání asistentů při výuce a realizace dlouhodobých pracovních projektů. Vyučování zdeprobíhá suportivním způsobem, který výrazně ovlivňuje klima ve třídě. Pro srovnání prezentuji i výsledky stejného šetření na našich školách.

Klíčová slova: celodenní školy, třídní klima

Článek ke stažení [PDF]: Porovnání třídního klimatu v sedmých třídách základních škol v ČR a německých celodenních školách

Title: The comparison of class atmosphere in the 7th classes in the Czech Republic and german all-day schools

Abstract: German all-day schools represent a specific educational enviroment.Their characteristic features which I mention in the text can be used as an inspiration even in our domestic conditions. They excel in care for leisure time of pupils, use of assistants in the lessons and realization of long-term projects. Lessons go through insupportive way, which affects class atmosphere substantially. For comparison I presentalso our school test results.

Key words: all-day schools, class atmosphere

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze