METODOLOGICKÉ PROBLÉMY A VYBRANÉ VÝSLEDKY VÝZKUMU VÝUKY ŽÁKŮ S ODLIŠNÝM MATEŘSKÝM JAZYKEM

5. SEKCE: Výzkum kurikula

Autor: JITKA KROPÁČOVÁ

Abstrakt: Autorka se stručně věnuje charakteristice žáků s odlišným mateřskýmjazykem, jejich situaci při vzdělávání v ČR a teoriím, které se jejichvzdělávání týkají. Poté přiblíží metodologické problémy, se kterými se přikvalitativním a kvantitativním výzkumu těchto žáků potýkala. V závěrupředstaví výsledky své dosavadní práce a zdůrazní roli osobnosti učitelev procesu překonávání jazykových obtíží těchto žáků ve výuce.

Klíčová slova: žáci s odlišným mateřským jazykem, kvalitativní a kvantitativnívýzkum, Q-metodologie, osobnost učitele, vztah učitel – žák.

Článek ke stažení [PDF]: METODOLOGICKÉ PROBLÉMY A VYBRANÉ VÝSLEDKY VÝZKUMU VÝUKYŽÁKŮ S ODLIŠNÝM MATEŘSKÝM JAZYKEM

Abstract: The author briefly characterizes pupils with a different mother tongue, theirsituation in terms of education in Czech republic and also pays attention totheories that are related to education of such pupils. The article thenpresents methodological problems that the author had to overcome withinthe quantitative as well as qualitative research. In the concluding sectionthe results of the author´s up to now records are presented and the role ofteacher´s personality is emphasized with respect to the process ofelimination of language difficulties with such pupils in the instruction.

Keywords: pupils with a different mother tongue, quantitative and qualitativeresearch, Q-methodology, teacher´s personality, teacher – pupilrelationship

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze