Pregraduální příprava komunikativně kompetentního učitele pro primární stupeň ZŠ na PdF UHK (Jak se stát komunikativně kompetentním učitelem primárního stupně ZŠ)

Autoři: Mgr. Věra Kotková

PaedDr. Vladimíra Hornáčková

Anotace: Příspěvek přibližuje realizaci předmětu Sociální komunikace v pregraduální přípravě studentů učitelství 1.stupně ZŠ na PdF UHK se zaměřením na pedagogické kompetence. Smyslem komunikativního nácviku je poznat studentovy komunikativní předpoklady,jak verbální tak neverbální a reflexí vlastní činnosti si uvědomovat své případné problémy v komunikaci. Učit studenty vhodně aplikovat dialogickou metodu. Dále se zaměřovat na rozvoj výrazových sociálně komunikativních dovedností formou modelových situací a mikrovýstupů. Upevňovat sebehonotící kompetence, připravovat a vést studenty k propojení teoretických a praktických poznatků, které vedou k tvorbě vlastního komunikačního stylu učitele. Vést studenty k rozvíjení informační kompetence prostřednictvím audiovizuální techniky. Příspěvek je doplněn videozáznamem s praktickými ukázkami z mikrovýstupů.

Klíčová slova: Komunikace,kompetence-diagnostické a hodnotící, kompetence osobní seberegulace, prosociální, reflexe vlastní činnosti, informační kompetence, mikrovýstup.

Článek ke stažení [PDF]: Pregraduální příprava komunikativně kompetentního učitele pro primární stupeň ZŠ na PdF UHK (Jak se stát komunikativně kompetentním učitelem primárního stupně ZŠ)

Diskuze