Výzkum efektivity osvojováni učiva chemie prostřednictvím e-learningu

 

Autoři:  Jan Čipera– Petr Chlubna– všichni z PřFUK Praha, – Luboš Svoboda , JUČB České Budějovice – Luděk Jančař – MU Brno, David Mudrák – Ped.f.UK v Praze

Anotace: Výzkum použiti e-learningu v procesu osvojování učiva chemie na základních a středních školách ukázal vysokou efektivitu tohoto prostředku. Např. čas potřebný k osvojení daných prvku učiva na příslušné úrovni (vědomosti, dovednosti) se až o 35% zkrátil, trvalost osvojených poznatku a činnosti, měřeno po pul roce, se o 75% zvýšila. Výzkum dále ukázal, ze efektivita e-learningu ani tak nezávisí na použitých technických prostředcích jako na prostředcích didaktických. Zejména efektivní se ukázalo použiti CD-ROMu s chemickými experimenty a internetové učebnice.

Resume: Smyslem uvedeného článku je ukázat na efektivitu distančního vzdělávání v závislosti na používání moderních studijních opor. Zobecněně ukazuje na použití IKT technologie ve výuce přírodních věd. Jde o použití těchto moderních studijních opor: digitální zpracování chemického experimentu na CD, DVD, ve flexibilní učebnici. Přitom se vychází ze skutečnosti, že počítač je multimediální prostředek, který umožňuje znázornit dynamický průběh určitých reakcí.

Článek ke stažení [PDF]: Výzkum efektivity osvojováni učiva chemie prostřednictvím e-learningu

Abstrakt: The aim of this article is to show the realization possibilities of the new form flexibel textbook on the Internet too. This broadnes out the use of ICT technology in education natural science. Digital elaboration of the chemical experiments on the CD, DVD and flexible textbook is based on the fact that the computer is multimedial device.

Download the article in English [PDF]: Not available

 

Diskuze